Wat is een microvezel

Microvezeldoekjes bestaan uit vezels die zijn gesplitst om een ultra fijne structuur te krijgen. De ultra fijne structuur is kleiner dan de meeste bacteriën en stofdeeltjes.

Een microvezel is een kunstmatige vezel die dunner is dan alle natuurlijke verzels. De vezel is bovendien hoekiger en anders van samenstelling, waardoor het olieachtig vuil sterk bindt. Doordat de vezels zo dun zijn passen ze beter in poriën van het materiaal. Bovendien zitter er meer vezels per gram in een doek en wordt er daardoor meer oppervlak geraakt en is er meer vezeloppelvlak om vuil op te nemen. 


Een microvezel wordt zo genoemd als deze minder weegt dan 1 gram per 10 kilometer lengte. Dat is ongelooflijk licht. De meeste microvezels hebben een diameter kleiner dan 0,012 mm, zo`n tien keer dunner dan een mensenhaar.

De microvezel bestaat uit twee polymeren, lange ketens aaneengeschakelde moleculen, vergelijkbaar met een kralenketting. De polymeren die worden gebruikt zijn polyester en polyamide (nylon).

Op het moment dat van de kunstvezel een doek is gemaakt, is er nog niet sprake van een wonderdoekje. Microvezels ontstaan pas door de verbinding tussen polyamide en polyester te verbreken. De twee polymeren worden van elkaar gescheiden en dit splitsen kan op verschillende manieren: mechanisch door de vezel of de doek te strekken of deze met een krachtige waterstraal te bewerken, of chemisch door één van de polymeren op te lossen, of door de vezel in een chemisch bad te laten zwellen waardoor deze openbarst.

De van oorsprong ronde vezel valt uiteen in een stervormige kern van polyamide, omgeven door wigvormige polyestervezels. Een dwarsdoorsnede van de vezel is te vergelijken met een ster, geknipt uit een cirkel van papier. De driehoekige papiersnippers die overblijven, stellen de polyestervezel voor. Het polyesterdeel vormt de echte microvezel, maar de stervormige polyamidekern heeft wel degelijk een functie. Olie en vet hechten gemakkelijk aan polyamide. Bij een gewone doek is zeep nodig om datzelfde effect te bereiken.

Bijbehorende producten:
Microvezel dweil blauw

De beste dweil voor het ‘ouderwetse’ dweilen.

€ 8,95
Bestellen
Silvo Zilver poetsmiddel

Ideaal voor al uw zilverwaar

€ 4,25
Bestellen