Dakgoot schoonmaken

Ook een dakgoot heeft een schoonmaakbeurt nodig. Als de dakgoot niet schoon is loopt het regenwater niet meer goed weg waardoor de dakgoot kan overstromen en vaak lekkages ontstaan. Het is raadzaam de goten één of twee keer per jaar schoon te maken. De beste tijd om de dakgoot schoon te maken is nadat de bladeren van de bomen zijn (begin november) en in het voorjaar (april).

Op elk dak vallen blaadjes en takken uit bomen, vuil of er groeit mos op het dak. Door regen komt dit in de dakgoot terecht. Door ophoping van het vuil kan het regenwater niet meer goed afgevoerd worden, het water blijft op het dak liggen of de dakgoot raakt verstopt met alle gevolgen van dien. Het is dus raadzaam het dak of dakgoot schoon te maken.

Hoe vaak moet ik een dakgoot schoonmaken?
In principe is één keer per jaar voldoende maar in een bosrijke of vogelrijke omgeving is het aan te raden het twee maal per jaar te doen. In een bosrijke omgeving komen in het najaar veel bladeren in de dakgoot terecht. In het voorjaar worden veel takken losgelaten van de bomen die verstopping kunnen veroorzaken.

Door uitwerpselen van vogels blijft vaak veel troep hangen op het dak wat met regenwater van het dak af komt wat weer leidt tot verstoppingen van de regenwaterafvoer.

Hoe maak je de goot schoon?
Schoonmaken van een dakgoot is een simpel klusje wat eigenlijk zo gebeurd is.
Wat heb je nodig:

  • Schepje (tuinschepje)
  • Emmer
  • Handschoenen
  • Tuinslang

Schep eerst al het vuil uit de goot met het schepje en gooi dit in de emmer. Spoel het vuil niet in de regenpijp, dit kan verstopping veroorzaken. Is het vuil aangekoekt dan kan je het ook eerst natmaken. Hierdoor is het vuil makkelijker op te scheppen. Spoel het vuil niet in de regenpijp, dit kan verstopping veroorzaken. Gebruik hierbij wel handschoenen aangezien er scherpe dingen in voor kunnen komen.
Nadat al het vuil is verwijderd moet je de goot doorspoelen met de tuinslang. Gebruik hiervoor het spuitstuk op de slang. Haal de slang langzaam richting de regenpijp. Mochten er nog resten zijn achtergebleven kunnen deze verwijderd worden met een harde borstel.

Nadat alles is verwijderd, de goot nog even spoelen om de laatste restjes te verwijderen.

Het is ook mogelijk om dakgootbostels te plaatsen waardoor het vuil niet meer in de goot kan komen. Voor de regenpijp is het mogelijk om een dakgootafvoerplug te plaatsen. Hierdoor komt er geen vuil meer in de afvoer.

Neem eens een kijkje bij onze dakgootborstels en dakgoot afvoerpluggen

 

Bijbehorende producten:
Microvezel dweil blauw

De beste dweil voor het ‘ouderwetse’ dweilen.

€ 8,95
Bestellen
Reinigingstabletten espressomachine 10 stuks

10 stuks reinigingstabletten voor espressomachine

€ 6,75
Bestellen